• Kategorie
  • CUKIER TRZCINOWY [HURT] NIERAFINOWANY 25KG SWOJSKA PIWNICZKA

Symbol: 5902751322552
168.34
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 19.99
Kurier INPOST 19.99
Dostępność Mało
Waga 25.5 kg

Masz pytanie? Skorzystaj z live czatu

Zostaw telefon
Cukier Trzcinowy nierafinowany. Trzcina Cukrowa znana jest od wieków już ponad 8000 lat przed naszą Erą była uprawiana a cukier w postaci soku z trzciny cukrowej pozyskiwano na terenach Nowej Gwinei. Później bogata historia i popularność cukru rozlała się na cały świat. Przyczyniły się do tego podróże wielkich odkrywców. Krzysztof Kolumb zawiózł sadzonki trzciny cukrowej podczas swoich podróży do Ameryki.  Cukier trzcinowy otrzymywany jest z soku trzciny cukrowej, która jest podgrzewana i odparowywana z niej woda. Następuje suszenie soku, który zamienia się w melasę a w dalszym procesie suszenia w kryształki i grudki słodkiego brązowego cukru.Cukier trzcinowy znany jest na całym świecie jest szeroko używany głównie w daniach kuchni Azjatyckiej i Indyjskiej. Głównym składnikiem Cukru trzcinowego jest sacharoza. Wyróżniamy trzy główne rodzaje cukru trzcinowego klasyfikacja następuje po procencie rafinacji czy też przetworzenia cukru. Rodzaje cukru trzcinowego.Najmniej przetworzonym cukrem trzcinowym jest Muscovado chociaż w Ameryce łacińskiej nazywany Panelą. Cukier ten jest po prostu wysuszoną melasą trzciny cukrowej, jest ciemno brązowy i mocno kleisty i melasowaty. Kolejnym rodzajem również nie rafinowanym i bardzo popularnym jest cukier Damerara - jego nazwa pochodzi od rejonów w których był produkowany a była to dawna kolonia holenderska na terenach Gujany. Cukier Damerara jest bardziej przetworzony niż wspomniane wcześniej Panela czy Muscovado. Produkowany jest w postaci równych kryształków lekko pokrytych melasą,  w smaku bardzo delikatny i tylko lekko karmelowy. Najbardziej przetworzonym i częściowo rafinowanym cukrem trzcinowym jest cukier Turbinado, nazwę swą zawdzięcza metodzie produkcji a mianowicie cukier na etapie wytwarzania jest wirowany w wirówkach turbinowych. Cukier jest jasny, delikatny w smaku i zawiera tylko szczątkowe ilości melasy.
MASA NETTO: Masa Netto: 25Kg
SKŁDNIKI: Cukier Trzcinowy nie rafinowany
KRAJ POCHODZENIA: Kolumbia
KONSERWANTY: Produkt Bez Konserwantów
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: Wartość Energrtyczna: 1700 kJ / 400 kcal
TŁUSZCZE: Tłuszcze:0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
BIAŁKO: Białko: 0,0g
SÓL: sól: 0,0g
WĘGLOWODANY: Węglowodany: 100 g w tym cukry - 97 g
ALERGENY: Produkt może zawierać alergeny w tym gluten.
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: Najlepiej spożyć przed: 07.2023